Monday, July 20, 2009

Medic!!! Mayday!!!

AMARAN ! POS KALI INI MENGANDUNGI VISUAL YG KURANG MENYENANGKAN !

poof...sekejap rasanya dapat tido pagi tadi...dari pukul 10pm semalam sampai 9 pagi nih...tapi masih rasa tak cukup...terima kasih kepada pengurusan kem STC yg benarkan tido 2 jam jer kelmarin...pagi nih terpaksa la pulak bangun awal sebab terpaksa buat medical checkup...ades...

disebabkan tarikh hantar report dan borang2 perjanjian MARA adalah amat mengarut iaitu lagi seminggu, terpaksa lah aku berkorban duit bnyk utk gi kat hospital swasta...mula2 klinik nazam kat salak tinggi...tapi staf kat kaunter seramai 3 org cam nak taknak layan aku ngan makcik aku...cam pissed off gak tapi taknak mencarut...last2 tanya tapidiaorg takley buat blood test...boikot la wei klinik nih...servis cam hampeh...

sampai ke hospital KPJ Seremban yg merupakan harapan terakhir...tanpa terus lagi berdolak dalik, aku ambil saja test di situ...rm218 utk semua test yg perlu...siap dlm masa 4 hari insyaallah...test biasa2 dilakukan kat kaunter pendaftaran jek utk jimat masa...agak gembira tgk berat aku dah tambah 1kg...haha...

lepas tuh test mata, perfect score jek...laju plak tuh aku baca tulisan2 dari jauh (lagi jauh dari hospital kerajaan nyer test)... lepas tuh x-ray...amat pantas...ujian air kencing mmg tepat pada masanye...aku mmg dah nak kencing pun time tuh...


tiba pula test terakhir utk test drug...dan ujian utk drug test nih amatlah aku tak suka...blood test...kalo sesiapa yg baca blog aku, ada pada awal2 blog nih aku post pasal penyakit aku berkaitan ngan test nih...trypanophobia...nama saitifik bagi org yg fobia kepada jarum suntikan...


sebagai langkah awal utk kurangkan perasaan fobia, aku terpaksa pandang kat tmpt lain...masa doktor pakistan tuh ambik darah dari lengan kanan, mula2 ok...lepas seminit, aku mula pelik kenapa lambat sangat ambik darah...disebabkan aku terfikir pasal tuh la aku start rasa numb...kepala mula rasa cam diawang-awangan...mata cam ada org baling lumpur kat mata aku...bertompok2 vision aku...lepas seminit tahan rasa nak pengsan, telinga aku plak masalah...tak dapat dengar apa doktor cakap...cam sayup2 gitu...nih la sign2 nak pitam...nasib doktor tuh berenti...tapi dia cakap tak cukup plak...darah cam berhenti sedut...dia kata nak amik dari lengan kiri plak...

aku amat kagum ngan defense system badan aku...bila rasa darah disedut yg akan memudaratkan diri aku, automatik badan aku akan halang dari darah kene sedut...padan la nyamuk2 cam hilang selera kalo dekat2 aku...wakakak...sebelum lengan kiri aku kene cucuk, aku gi baring dulu...yg peliknyer time baring, aku tak rasa nak pitam pon time dia amik darah...baik dari awal2 lagi aku buat camtu...siot...

last2 bila tinggal doktor penasihat nak check aku, aku rasa cuak...lagi cuak dari amik test darah...ini sume disebabkan kebencian aku kat ishihara colour test...ala...test warna cam masa nak amik lesen tu...boleh kata aku kompom fail...problem mata aku amak kronik time nak bezakan kaler hijau-merah...dlm 5 gambar hanya satu jer aku boleh teka...ya, T.E.K.A...aku dilabel sebagai partial colour blind...doktor tu tulis la kat report aku tuh...aku bertanya la kat doktor tuh...

aku tak nampak apa2 nombor pon dlm gambar nih...mungkin 98?

aku : "sponsor boley bagi lepas ke nak fly kalo colour blind kat budak2 yg sama cam saya dulu2?"
doktor : "hmm...bergantung kat course yg awak nak buat la.."
aku : "course saya computer science"
doktor : "owh...kalo camtuh, takper kot...sponsor bagi punyer...asalkan bukan course yg ada kaitan ngan doktor ker engineer ker designing ker..."

nak rasa lega pon takley gak...secara psikologi, aku taw doktor dilatih utk menenangkan pesakitnya...walaupon dengan menipu...itu gerak hati aku menilai cakap org lain...tak berasas dia nak ckp camtu...ada ker budak yg tak lepas nak fly jumpa doktor balik? bukan ker terus carik U lain? =.="

sebelum balik, ada la nurse ambik tekanan darah aku...cume 96/56 jerk...amat rendah...lepas 3 kali pam pon tak berubah gak...dia kata aku makan asam bnyk sangat...padahal dah lama giler aku tak makan asam...ada la berbulan2...mungkin lawan asam adalah manis...jadi aku tak cukup gula la dalam badan...nih la padahnya ikot diet jawa...diet kurang gula...kene la aku amalkan diet 'kurang sihat' lepas nih cam makan fast food ker junk food ker...teori lain mungkin sbb aku terlalu tenang most of the time...sampai tekanan darah aku rendah sangat...boleh dikira pakai dari segi psikologi...tapi org2 sains hanya sekular...facts! facts! facts!
nih burger yg aisya suka sangat makan banyak2...ahaha..

4 comments:

Zafree said...

gitau la dlu ader gambar yg mungkin disturbing...seram seyh...hehe

aisya said...

zafree tkowt? :p psng mp3. hahaha.

tgk adam. :P blood pressure aisya exctly 120/70. btul2 pling normal ny blood pressure. msti sbb mkn 2 burger breakfast kn. kn. ;D

heeee. ala. cnfrm fly ny. comp sc xd kne mngene ngn colour. kn. kn. :D

a d a m™ said...

zafree : ...aku lupa part tuh...miss asma pernah ajar...sorry2...

aisya : heh...lepas nih adam kene makan 2 burger la utk sarapan ari2...pasal fly tuh tak pasti la...kalo mmg ada rezeki fly la...kalo takde mmg takdir...

armouris said...

info tentang gula kat sini - Bahaya Gula