Saturday, July 11, 2009

Kursus Kenegaraan...


sepanjang minggu lepas, aku telah diwajibkan sertai kem kenegaraan,
ataupun lebih dikenali ngan nama BTN...pengalaman disana mmg amat berharga utk aku mengharungi masa depan di negeri org kelak...

dewan yg selalu kitaorg gi dgr ceramah...

kem tempat aku di-brainwash (ayat popular dak2 yg dah gi BTN) adalah kat meru, kelang...agak dekat ngan rumah nenek aku yg kat meru...

surau tmpt penyucian jiwa...

buat hari pertama ngan ke-2, amat bosan teramat sangat...sampaikan aku rasa nak balik sangat jek...(rindu kat kamera yg baru beli, tapi tak sempat nak rasmikan sbb kene gi kem)...oleh sebab tak bawak charger, handpon aku teros habis bateri pada hari ke-2...(ingtkan takley pakai handpon, tuh aku tak bawak charger...)...hari ke-2, kitaorg kene jawab test...ala, cam dulu2 time SPM...cuma dia bagi soklan dari form1-form5 dlm satu paper...cam cipan terbang tahap susahnyer...

suasana kat dorm...20 org boley muat...sila pilih katil atas ya! ada kipas...

hari ke-3 datang, satu nafas baru datang...kitaorg dipecahkan kepada 12 group...aku group 9...rata2 hampir 4-5 org dari dak intec jadi ketua group (aku pon kene jadi ketua sbb nama start huruf A)...kitaorg berpecah2...aku ngan aimi aqila jer sama group...aku group ngan dak2 dr KYUEM & KTJ (kolej tengku jaafar) dan kebanyakkan mereka adalah senior...pada mulanya aku susah nak bergaul ngan senior2, tapi aku mesti sbb aku dah jadi ketua...nasib baik kebanyakkan diaorg tuh sporting...terima aku jadi ketua walaupon muda setahun...

shahril yg tgh bergegas tuka2 baru walhal aku tgh rilek atas katil aku nak tido tgh ari curi2...

kitaorg disemaikan dengan 'sajian' ilmu2 kenegaraan yg tiada disertakan dalam buku2 teks dan di berita...sumenyer confidential sampaikan aku takleh bawak balik apa2 pon kertas kerja dari kem tuh...rahsia negara la katakan...fasilitator aku namanye pak zaini a.k.a. pak kiut...dia nih mmg sporting...sanggup gi makan duk meja kitaorg makan sama2...dia mmg open pemikirannya dan tak langsung ajak berpolitik...

golongan2 yg baru habis tgk movie...cam dak2 skolah plak...

hari ke-4, kitaorg ada test fizikal...kene la pumping, jump&clap, tahan nafas satu minit, rope jump laa...buat sesaper yg nak gi btn, sila2 la training dari skrg...kalo tak, susah kang...lepas tuh, aktiviti turun menara 50 meter tinggi gune tali...ala ala bomba atau SWAT gitu...mmg agak pening cara nak turun dan tak yakin tali tuh boley support berat aku (walhal aku nih keding)...tapi syukur sumernyer OK...

sampah2 yg diteraburkan oleh berok2 kat area tuh...

hari last, kitaorg disantapkan ngan tayangan movie yg dah takde kat pasaran skrg...hati malaya...yg dulu2 ada maya karin ngan syarifah amani tuh berlakon...mmg best! sayu hati...cheewah...pastu mmg bebas...balik...

aziz tgh packing sebelom balik...

mesti ada yg aku tak puas ati kan...sbb takde bende yg perfect...jadual btn nih cam terlalu packed, sampai aku tak sempat nak buang air...giler sembelit aku dok sana 5 ari...makanan plak mmg ada yg sedap ngan ada yg tak...biasa la tu...sotong yg patot nyer liat jadi cam tepong...hancur bila aku picit...

muka2 hepi sebelom balik...

bagi sesiapa yg bakal gi btn, persiapkan diri ngan ketahanan mental yg cukup...fizikal pon...sbb kat sana, kene bangun kol 5 pagi dan tido kol 12 malam...makanan mmg berlambak kat sana...jgn riso...ketahanan fizikal wajib ada...sbb physical test masok dlm pemarkahan btn...gud luck sumer!

muka2 tak pernah jumpa kamera...

2 comments:

ct.mashitah said...

btn myb best, tp xle tahan la test2 die.. >.<

a d a m™ said...

hahah...tuh la kene ready sebelom gi...tak la cam aku...malam sbelom btn gi balik kampong la...pastu tak packing lagi...terlupa ada btn esoknyer...last2 tak ready apa2...nama menteri2 pon tak taw...