Sunday, October 18, 2009

Hikmah

teringat kembali memori lampau ketika baru sahaja tiba di US apabila terlihat caucasians baru balik dorm dari kampung halaman sempena Columbus's Day...beg, bantal, makanan...ibarat pelajar intec yg baru balik cendana selepas cuti pendek...

fokus kali ini bukan memori mahupun memento mori, tetapi keadaan ketika aku baru sampai di US...mungkin disebabkan suhu yg tidak menentu, ataupun kepenatan melampau akibat jet-lag...aku terus mahu keluar dari dorm biarpun baru 2 hari register bilik...

kini, banyak dah berubah selepas 2 bulan masa berlalu...aku makin suka kehidupan di dorm mungkin kerana:

  • dekat dengan kelas - semakin hampir dengan musim sejuk, semakin aku mensyukuri duduk di dorm yg terletak di tengah2 kampus...
  • heater/aircond - boleh dipasang 24jam tanpa ragu2...bil elektrik 100% termasuk dlm sewa...
  • dewan makan - murah dan sedap (lama2 bosan gak)...tapi benci sistem jual-ikot-masa-makan-omputeh...
  • karaoke - boleh kata ada sesi karok tiap kali aku bawak gitar gi bilik piqa n bella...siapa nk join, lai2...satu lagu, satu ringgit...
  • sesi masak & makan ramai2 - setiap selasa, rabu, khamis...aku suka makan dlm kemeriahan...takla rindu sgt kat hiruk pikuk rumah...
  • aktiviti2 free yg dianjur oleh dorm...contohnya : boat sailing yg membership-nya berharga beribu2 dollar setahun tapi utk penghuni dorm, free...
namun begitu, aku tak berapa suka/senang dengan:
  • sikap sesetengah omputeh yg sombong - mungkin diaorg tak suka asians kot...observant i am, its clear that asians (koreans, malays, indons, chinese) are not approached by many caucasians...a warm "hi" or smile would be enough for me...sigh...
  • suhu tak menentu - dlm bilik, panas...kat koridor, sederhana...kat tangga, 3 celsius...kat lif, panas...toilet, sejuk...
  • pengotor - jangan mudah percaya yg omputeh pembersih...kebenaran: pengotor cam babi...mungkin nmpk bersih, tapi pengotor...sama cam tandas kat malaysia: tak pam lepas kencing...oh, mungkin malaysia nyer lagi kotor, tapi dah dekat2 da standard...
mungkin ini hikmah disebalik jalan mana aku pilih...disetiap kebaikan pasti ada keburukan...harapan aku cuma nak manfaatkan dengan pengalaman utk tahun pertama ni...sbb pengalaman adalah guru terbaik...

3 comments:

Rizuwan Zulkifli said...

bes seh ko dah fly..

ak kat mlysia lg..fly pn blum tntu..adeh..

Zafree said...

memento mori eyh?
haha

a d a m™ said...

riz: ala...ada rezeki ko fly gak...

zaf: hahah...memento mori = bende org simpan sebagai petanda kepada ajal dah dekat kan?