Friday, June 12, 2009

Tarik-tarik...


hmm...
mungkin ini yang aku miss selama aku duduk bersarang kat skolah harian dari darjah satu sampai form 5...
tradisi 'tarik-tarik' yang kononnya selalu di-praktik-kan,
di skolah2 berasrama penuh...
pabila ada seseorang yang mempunyai
sifat2 yang hanya berlainan...
dari rakan2 yang lain2...
ataupun membuat kesalahan terhadap kita...
dan dengan 'selamba badak' buat2 tak sedar,
akan kesilapan dia...
dia akan ditarik masuk ke sesuatu tempat,
yang jauh dari pandangan pihak berkuasa...
dan dibelasah...
samada secara ringan@berat...
tanpa belas kasihan...
itu lah yang sering dilakukan...
akibat tiada cara lain lagi hendak membetulkan sifat budak tuh...
padahal selagi ada otak bertamadun manusia...
selagi itu ada otak yang dapat memikirkan...
cara2 yang lebih bernas untuk menyelesaikan masalah...
dan aku rasa,
tindakan membelasah secara 'group' untuk membetulkan sesuatu yg salah...
adalah lagi salah...
dan agak 'pengecut' bagi lelaki yang sepatutnya 'macho' dan 'gentleman'...
lagi2 yang menuju ke arah gelaran yg masyuk...
seperti 'otai', 'gengster', 'bos'...
apakan dapat org yg dibelasah tu membalas balik?
mengapa paling teruk pun sesuatu keputusan,
mengapa takut untuk 1-0n-1?
adakah takut dengan kekalahan?
jika mereka2 ada otak yang lebih developed,
mengapa tidak men-sound-kan si dia dengan kata2 yg pedas?
ataupun me-report-kan si dia ke pihak atasan?
mengapa perlu group-punishment?
dan jika yg terasa dengan aku,
adakah anda nak belasah aku dlm 'group' atau 'solo'?
ini...
amat...
memalukan.....................................

2 comments:

ct.mashitah said...

lps ni blh la sape2 nk buat adam jadik body guard. haha. XP

a d a m™ said...

heh...tak suka gado...